Sarıyer'de Kaçak Beton Santralına Karşı Halk Direnişi

İstanbul Sarıyer'in Uskumruköy Mahallesi'nde, yapımı süren kaçak beton santralına karşı bölge halkının direnişi devam ediyor. Halk, Sarıyer Belediyesi'nin yaptırım uygulamamasına tepki göstererek eylemler düzenliyor ve suç duyurusunda bulunuyor.

Yayınlanma:
Sarıyer'de Kaçak Beton Santralına Karşı Halk Direnişi

İstanbul'un Sarıyer ilçesine bağlı Uskumruköy Mahallesi'nde, Kuzey Ormanları'nın uzantısı olan bir bölgede mayıs ayında İctaş ve Boğaziçi Beton Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından kaçak bir beton santralının inşasına başlandı. Bu gelişme, yöre halkının tepkisini çekti. Santralın, yaklaşık 7 kilometre uzaklıkta olan Kilyos’ta yapılması planlanan Kilyos-Sarıyer tüneli için beton üreteceği iddia ediliyor.

Halkın Tepkisi ve Eylemler

Bölge halkı, santralın inşasına karşı çıkarak defalarca eylem yaptı ve 3 ayrı suç duyurusunda bulundu. 10 Ağustos'ta bir grup Uskumruköylü, Sarıyer Belediyesi önünde basın açıklaması yaparak "Beton Santralı İstemiyoruz" imza kampanyasıyla topladıkları 374 imzayı belediyeye teslim etti. Ancak dilekçelerine yanıt alamayan bölge halkı, tekrar belediye önünde bir araya gelerek, hazırladıkları yeni dilekçeleri teslim etti ve bir basın açıklaması düzenledi. Bu süreç, bölge halkının çevrelerini koruma konusundaki kararlılığını ve yerel yönetimlere karşı beklentilerini gösteriyor.

İSTANBUL’UN HAVASI, SUYU, TARIM ARAZİLERİ YOK EDİLECEK

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Uskumruköy’de Uskumru Caddesi üzerinde 69 nolu parselde Mayıs 2023’de yapımı başlanan beton santralı ile ilgili yaptığımız tüm sorgulamalara rağmen Sarıyer Belediyesi sınırları içinde olan bu yapılaşmaya belediye hiçbir müdahalede bulunmamıştır. Yapılan işin niteliğini belirten bir tabelasının bile bulunmamaktadır. Santralın kaçak olmasının yanı sıra arkasında kamuoyunun yaşam alanlarını ilgilendiren daha büyük bir sorunun olduğunu söyledik. Her yaptıkları işi ‘biz yaptık oldu’ anlayışı, Sarıyer - Kilyos tüneli, Boğaziçi Beton Santralı’nın arkasında İstanbul‘un kuzeyini beraberinde İstanbul'un yaşam kalitesini yok eden Kuzey Marmara Otoyolu, İstanbul Havalimanı, Kanal İstanbul Projesi gibi İstanbul’un kuzeyini yapılaştıracak katliamcı, kentsel dönüşüm ve rezerv yasası ile İstanbul’un havasını, suyunu, tarım arazilerini yok edecek bir durum ile karşı karşıyayız."

Belediyeye çağrı yapılan açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı:

"5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun 7.maddesine istinaden söz konusu iş yerine ruhsat verme, denetleme ve yaptırım uygulama yetkisinin Sarıyer Belediyesine ait olması sebebiyle yerel belediye de yine yaptığımız resmi başvuru sonucunda kaçak beton santralinin ruhsatsız olduğu doğrulanmıştır.

Ancak ilginçtir ki, aynı zamanda Sarıyer Belediyesi yöneticileri bu süreçte önce canhıraş beton santralini savunmuş, yöre halkından gelen tepkiler üzerine ‘bizim bu olayda dahlimiz yok’ diyerek sorumluluktan sıyrılmaya çalışılmıştır. Üstelik aylardır yapılan kaçak beton santrali önünde eylem ve basın açıklamalarımıza rağmen hiçbir ruhsat tabelası asılmadan inşaatı hızla devam etmiş ve Sarıyer Belediyesi hiçbir yaptırım uygulamamıştır."