Rus milyarderlerin serveti neden arttı?

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından Batı ülkeleri tarafından uygulanan yaptırımlara rağmen, en zengin Rus milyarderlerin serveti yılın başından bu yana 38 milyar dolar arttı.

Yayınlanma:
Rus milyarderlerin serveti neden arttı?

Rus basınının Bloomberg Milyarderler Endeksi verilerine dayandırdığı habere göre, yılın başından bu yana en zengin Rus milyarderlerin toplam serveti 38.575 milyar dolar arttı. Bu artış, geçen yılın aynı dönemine göre %8,5'lik bir artışa işaret ediyor. En zengin Rus milyarder, serveti 30.7 milyar dolara ulaşan Nornickel'in kurucusu Vladimir Potanin. Potanin'i, servetleri sırasıyla 27.3 milyar dolar ve 24.5 milyar dolar olan NOVATEK ortak sahibi Leonid Mikhelson ve LUKOIL ortak sahibi Vagit Alekperov takip ediyor. Serveti 22.9 milyar dolara ulaşan NLMK hissedarı Vladimir Lisin, dördüncü sırada yer alıyor. Beşinci sırada ise serveti 20.3 milyar dolara ulaşan Alisher Usmanov bulunuyor. Severstal'in sahibi Alexei Mordashov altıncı sırada yer alıyor. Serveti 19.3 milyar dolara ulaşan Mordashov, Rusya'nın en büyük çelik üreticisi Severstal'in sahibi. Eurochem ve SUEK'in eski varisi Andrey Melnichenko yedinci sırada yer alıyor. Serveti 17.2 milyar dolara ulaşan Melnichenko, Rusya'nın en büyük gübre üreticisi Eurochem'in eski sahibi. Mikhail Prokhorov (Onexim) sekizinci sırada yer alıyor. Serveti 15 milyar dolara ulaşan Prokhorov, Rusya'nın en büyük bankası olan Onexim'in sahibi. NOVATEK ve Sibur'un ortak sahibi Gennady Timchenko ise dokuzuncu sırada yer alıyor. Serveti 14.5 milyar dolara ulaşan Timchenko, Rusya'nın en büyük doğal gaz üreticisi olan NOVATEK'in ortak sahibi. Alfa Group'un kurucusu Mikhail Fridman onuncu sırada yer alıyor. Serveti 12 milyar dolara ulaşan Fridman, Rusya'nın en büyük özel bankası olan Alfa Bank'ın kurucusu.

Süleyman Kerimov yaptırımlar nedeniyle en çok kaybetti

Polyus'un eski ortaklarından Süleyman Kerimov, yaptırımlar nedeniyle en çok kaybeden Rus iş insanı oldu. Kerimov'un serveti yılbaşından bu yana 650 milyon dolar azalarak 8.34 milyar dolara geriledi. Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından Batı ülkeleri, Rusya'ya yönelik yaptırımları genişletti. Bu yaptırımlar, Rus milyarderlerin servetlerini olumsuz etkiledi.

Dünyada milyarder sayısı arttı

Nisan 2022 ile bu yılın Nisan ayı arasında dünyadaki milyarder sayısı %7 artışla 2,376'dan 2,544'e yükseldi. Bir önceki yıl neredeyse %20 oranında azalan toplam servetleri ise %9 oranında artarak 12 trilyon dolara yükseldi. Milyarderlerin sayısındaki artışın, enflasyon ve artan enerji fiyatlarının da etkisiyle, küresel ekonominin toparlanmaya başladığının bir işareti olduğu yorumları yapılıyor.