Reina Saldırısı Davasında Yargıtay'dan Önemli Karar

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, 2017 yılbaşı gecesi İstanbul Ortaköy'deki Reina gece kulübünde düzenlenen terör saldırısına ilişkin davada, gerekçeli kararın usule uygun tebliğ edilmediği gerekçesiyle dosyanın iadesine karar verdi.

Yayınlanma:
Reina Saldırısı Davasında Yargıtay'dan Önemli Karar

2017 yılbaşı gecesi İstanbul Ortaköy'deki Reina gece kulübünde gerçekleştirilen ve 39 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısının davası, Yargıtay 3. Ceza Dairesi tarafından incelendi. Daire, İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesinin 7 Eylül 2020'de verdiği hükmün incelemesini tamamladı. Daire, bazı katılanlara gerekçeli kararın usule uygun tebliğ edilmediğini belirleyerek, dava dosyasını yerel mahkemeye iade etme kararı aldı.

Mahkemenin Verdiği Cezalar ve Yargıtay'ın İade Kararı

İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi, saldırıyı gerçekleştiren IŞİD mensubu Abdulkadir Masharipov'u "Anayasa'yı ihlal" ve "kasten öldürme" suçlarından 40 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırmış, ayrıca "öldürmeye teşebbüs" ve "vahim nitelikte ruhsatsız silah taşıma" suçlarından 1368 yıl hapis ve 375 bin lira adli para cezasına mahkum etmişti.

Mahkeme, saldırının planlayıcısı İlyas Mamaşaripov'a da "Anayasa'yı ihlal etmeye yardım etme" ve "tasarlayarak öldürmeye yardım etme" suçlarından 1452 yıl hapis cezası vermişti. Ayrıca, 48 sanığa "terör örgütüne üye olmak" suçundan ceza verilirken, 11 sanığın beraatine karar verilmişti.

Yargıtay'ın kararı sonrasında, dava dosyasının yeniden yerel mahkemede görüşülmesi bekleniyor. Bu karar, davanın seyrinde önemli bir dönemeç olarak değerlendiriliyor.

48 SANIĞA "TERÖR ÖRGÜTÜNE ÜYE OLMAK" SUÇUNDAN CEZA

Mahkeme, Abdulkadir Masharipov'un resmi nikahlı eşi Zarina Nurullayeva ve IŞİD içinde "kadı" olarak görev yaptığı belirtilen ve saldırıyı gerçekleştiren Masharipov'a eylem talimatını getirdiği belirtilen "Ebu Cihad" kod adlı tutuklu sanık Yasser Mohammed Salem Radown'un da aralarında bulunduğu 12 kişiye, "terör örgütüne üye olmak" suçundan 12'şer yıl hapis cezası vermişti.

Masharipov'un birlikte yaşadığı Tene Traore'nin aralarında bulunduğu 3 sanığa da "terör örgütüne üye olmak" suçundan 7 yıl altışar ay hapis cezası veren mahkeme, 23 kişiyi de "terör örgütüne üye olmak" suçundan 6 yıl üçer ay hapis cezasına mahkum etmişti.

Sanık Celil Çelik "terör örgütüne üye olmak" suçundan 10 yıl hapis ve "vahim nitelikte ruhsatsız silah taşımak" suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Mahkeme, 7 sanığı "terör örgütüne üye olmak" suçundan dokuzar yıl hapis cezasına mahkum etmişti.

Mahkeme, 48 sanığa "terör örgütüne üye olmak" suçundan ceza vermiş, İrfan Taşkan'ın dosyasının ayrılmasını karara bağlamıştı.

Toplam 16 sanığın tutukluluk halinin devamını ve bir kişinin tahliyesine karar veren mahkeme, Celil Çelik ile Zarina Nurullayeva'nın tutuklanmasına hükmetmişti.

Mahkeme ayrıca 11 sanığın tüm suçlardan beraatine karar vermişti.