İsrail Ve Hamas Arasında İnsani Ara Uzatma Görüşmeleri Sürüyor

İsrail ve Hamas arasında devam eden müzakerelerde, Gazze Şeridi'ndeki çatışmalara verilen "insani ara"nın uzatılması ve esir takası konusu ele alınıyor. Doha'daki zirvede ilerleme kaydedilirken, İsrail'den gelen itirazlar dikkat çekiyor.

Yayınlanma:
İsrail Ve Hamas Arasında İnsani Ara Uzatma Görüşmeleri Sürüyor

İsrail ve Hamas arasında, Gazze Şeridi'ndeki çatışmaların durdurulması ve "asker ve sivil esirlerin takası" konusunda devam eden müzakerelerde yeni bir aşamaya gelindi. İsrail devlet televizyonu KAN'ın haberine göre, bu müzakerelerde insani aranın birkaç gün daha uzatılması ve esir takası konusunda mutabakat sağlanması gündemde.

Doha'daki Zirve ve Müzakereler

İsrail dış istihbarat teşkilatı Mossad Direktörü David Barnea, ABD dış istihbarat teşkilatı CIA Direktörü William Burns, Mısır İstihbarat Başkanı Abbas Kamil ve Katarlı yetkililerin katıldığı Doha zirvesinde, taraflar arasında devam eden müzakerelerde ilerleme kaydedildiği bildirildi. Zirvede, Gazze Şeridi'ndeki askerler, zorunlu askerlik görevini yapanlar ve sivil erkek esirlerin takas edilmesi üzerinde çalışıldığı aktarıldı.

İsrail Hükümet Sözcüsü'nün Açıklaması ve İtirazlar

İsrail Hükümet Sözcüsü Eylon Levy, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, müzakerelerde çatışmalara verilen "insani aranın" beş gün daha uzatılabileceğini ifade etti. Ancak İsrail'de koalisyon ortağı aşırı sağcı İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, bu durumu Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki hükümetin "dağılması" olarak nitelendirerek itirazda bulundu.

Hamas ile İsrail Arasındaki Esir Takası Mutabakatı

Öte yandan, İsrail ile Hamas arasında 4 günlük "insani ara" uygulaması kapsamında, Gazze Şeridi'nden 61 İsrailli esirin serbest bırakıldığı, İsrail hapishanelerinden ise 180 Filistinli kadın ve çocuk esirin serbest bırakıldığı belirtildi. Katar'ın arabuluculuk çalışmaları sonucunda bu "insani ara"nın 2 gün daha uzatıldığı açıklandı.

Bu gelişmeler, bölgedeki uzun süreli çatışmaların çözümüne yönelik atılan adımların önemini ve zorluklarını gösteriyor. Taraflar arasında devam eden müzakerelerin ve arabuluculuk çabalarının geleceği, bölgesel ve uluslararası düzeyde yakından takip ediliyor.