Ev Hanımlarına Emeklilik Hakkı ve Çeşitli Düzenlemeler

Mevcut torba kanun teklifi, 80 maddeyi içererek bu hafta meclise sunulacak. Öne çıkan maddeler arasında, ev hanımlarına sosyal güvence sağlayacak emeklilik hakkı getirilmesi yer alıyor. Devlet, primlerin üçte birini karşılayarak ev hanımlarının sosyal güvence sistemine dahil olmalarını sağlayacak. Ayrıca deprem bölgelerinde fahiş fiyat artışlarına karşı daha sert cezalar ve şans oyunlarında ikramiye dağıtım oranlarında değişiklikler de teklifin içeriğinde bulunuyor.

Yayınlanma:
Ev Hanımlarına Emeklilik Hakkı ve Çeşitli Düzenlemeler

Bu hafta meclise sunulması beklenen yeni torba kanun teklifi, toplamda 80 maddeden oluşuyor ve çeşitli önemli düzenlemeleri içeriyor. En dikkat çekici maddelerden biri, sosyal güvencesi olmayan ev hanımlarına yönelik getirilecek olan emeklilik hakkı.

Yeni düzenleme kapsamında, ev hanımlarının sosyal güvence sağlaması için sigorta sistemi devreye alınacak. Devlet, bu ev hanımlarının primlerinin üçte birini karşılayacak ve bu rakam aylık bin 430 lirayı bulacak. Ayrıca, ev hanımları sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanabilecekler.

Fahiş Fiyat Artışlarına Sert Cezalar Geliyor

Önerilen torba kanun teklifinde, deprem bölgelerinde fahiş fiyat artışlarına karşı daha sert cezaların uygulanacağı öngörülüyor. İnşaat işlerinde ve yapı malzemelerinde fahiş fiyat artışı yapanlara katlı idari para cezaları getirilecek.

Ayrıca, şans oyunları için ikramiye dağıtım oranlarında değişiklik öngörülüyor. Şans oyunlarında ikramiye dağıtım oranının yüzde 83 olan üst sınırı yüzde 90'a yükseltilecek. Bununla birlikte ikramiyelerin toplamı, hasılatın yüzde 40'ından az, yüzde 90'ından fazla olamayacak.

Teklifte ayrıca Çek Kanunu'nda da değişiklik yapılması öngörülüyor. Çekin tarihinden önce bankaya ibrazını geçersiz kılan düzenleme 31 Aralık 2025'e kadar uzatılacak.