Black Friday nedir? Black Friday nasıl çıktı?

Ülkemizde de giderek popülerleşen Black Friday, farklı isimlerle anılsa da aslında yüksek indirimler ve alışveriş çılgınlığı anlamına geliyor. Firmaların indirimlerle müşterilerine cazip teklifler sunması, bu günü önemli bir alışveriş fırsatı haline getiriyor.

Yayınlanma:
Black Friday nedir? Black Friday nasıl çıktı?

Küresel alışveriş çılgınlığı olarak bilinen Black Friday, indirim furyasıyla anılan bir gün. Her yıl milyarlarca dolar harcanan bu günün ne anlama geldiği ve kökeni oldukça merak ediliyor.

Black Friday Neden 'Kara Cuma' Olarak Adlandırılıyor?

ABD'de Şükran Günü'nü takip eden Cuma günü olarak kabul edilen Black Friday, aslında 1952'den beri Noel alışveriş sezonunun ilk günü olarak biliniyor. 'Kara Cuma' tabiri ise 1960'lardan beri kullanılıyor ve günün getirdiği trafik ve alışveriş yoğunluğu sebebiyle ortaya çıktığı düşünülüyor.

ekran-goruntusu-2023-11-24-162909.png

Black Friday'in Yayılması ve Gelişimi

ABD'de başlayan bu indirim günü, zamanla tüm dünyaya yayıldı. Mağazaların erken saatte açılmasıyla ve internet alışveriş sitelerinin devreye girmesiyle uluslararası boyutta bir alışveriş fenomenine dönüştü.

ekran-goruntusu-2023-11-24-162945.png

Türkiye'de Black Friday

Türkiye'de de giderek popülerleşen Black Friday, yoğun indirimlerle ve internetten yapılan alışverişlerle ön plana çıkıyor. Giyim, elektronik gibi alanlarda firmalar yüksek indirimler sunarak müşterileriyle buluşuyor.

24 Kasım 2023 tarihinde gerçekleşen bu alışveriş çılgınlığı, Türkiye'de de yüksek kartlı ödemeler ve çeşitli sektörlerde %70'lere varan indirimlerle kendini gösterdi.