Balon Balığı Tehlikesi Marmara'ya Ulaşıyor

Kızıldeniz'den başlayarak Akdeniz ve Ege'ye yayılan balon balığı, iklim değişikliğinin de etkisiyle Marmara Denizi'ne doğru ilerlemeye başladı. Zehirli olmasıyla bilinen balon balığı, insanlar ve deniz canlıları için büyük bir tehdit oluşturuyor.

Yayınlanma:
Balon Balığı Tehlikesi Marmara'ya Ulaşıyor

Akdeniz'de ortaya çıkan ve hızla yayılan balon balığı, iklim değişikliğinin de etkisiyle Ege ve Marmara Denizi'ne doğru ilerliyor. Zehirli olmasıyla bilinen balon balığı, bu bölgelerde insanlar ve deniz canlıları için büyük bir tehdit oluşturuyor. Balon balığı, Kızıldeniz'den Akdeniz'e göç ederken, iklim değişikliğinin de etkisiyle bu göçü hızlandırdı. İklim değişikliğinin etkisiyle Akdeniz'in sıcaklığı arttı ve bu durum balon balığının üremesi için daha uygun bir ortam yarattı.

Balon balığı, zehirli olmasıyla biliniyor. Balığın derisinde, karaciğerinde ve yumurtalarında bulunan tetrodotoksin adı verilen zehir, insanlarda ve diğer canlılarda ölüme neden olabiliyor.

6025322a5cf3b00490911d8f.webp

İzmir Bölgesi Su ürünleri Kooperatifler Birliği Başkanı Metin Karan, balon balığının her türünün zehirli olduğunu belirterek, "Balon balığı türlerini fotoğraflarıyla tanıtmak lazım. Bu balığın her türü çok zehirli ve tehlikeli oluyor. Zehri, balıkçıların bile ölümüyle sonuçlanabiliyor. Vatandaşların balon balığını gördüğünde kesinlikle dokunmaması gerekiyor" ifadelerini kullandı. Balon balığı, yalnızca insanlar için değil, deniz canlıları için de büyük bir tehdit oluşturuyor. Balığın zehri, diğer balıkların yumurtlamasını ve beslenmesini olumsuz etkiliyor.

1200x628.jpeg

İklim değişikliğinden dolayı balon balıklarının güneyden göçtüğünü söyleyen Karan, şu ifadeleri kullandı:

"Eskiden kış ayları daha soğuk geçtiği için bölgemizde yoktu. Ancak sıcaklık yüksek olduğu için balık şu an hep göç halinde. Türkiye'de Tarım ve Orman Bakanlığı balon balığı ile mücadele için tanesini 5 liradan alıyor. Ancak Avrupa ülkelerinde balon balığının tanesini balıkçılardan 2 dolara aldıklarına dair bilgi aldım. Türkiye'de ucuz olduğu için balıkçılar da avlamak istemiyor. Böylelikle balon balığı, her geçen sene daha fazla artıyor. Şu an balon balığının avlanma oranı yüzde 1 bile değil. Bu nedenle balıkçılara verilecek destek ya da alım fiyatının artırılması ile avlanma oranı yükseltilebilir ve balon balığı oranının normale dönmesi sağlanabilir."