Azerbaycan neden İsrail'den yana tavır aldı?

İsrail Filistin çatışmasında en başından beri şaşırtıcı açıklamalarla İsrail'İ destekleyen Azerbaycan bu kez neden İsrail'i hedefine aldı? Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'den açıklama geldi.

Yayınlanma:
Azerbaycan neden İsrail'den yana tavır aldı?

İsrail Filistin çatışmalarına dünyadaki birçok ülke farklı şekilde tepki gösterdi. Kimileri ABD gibi Tel-Aviv tarafını tutarken, kimileri de İran gibi Gazze tarafını tuttu. Ancak ilk bakışta en şaşırtıcı olansa Azerbaycan'ın İsrail'i desteklemesiydi. Peki Azerbaycan neden böyle bir tavır sergiledi? Detaylar haberimizde...

Hamas'ın Aksa Tufanı Operasyonu'nun ardından bölgeyi ablukaya alan İsrail'in saldırıları hız kesmeden devam ediyor. Saldırılar sonucunda çok sayıda sivil vatandaş yaşamını yitirirken birçok ülke de kimden yana tavır alacağı konusunda pozisyonunu belirlemeye başladı. Bu ülkeler arasında en dikkat çekeni İsrail'den yana tavır alan Azerbaycan oldu. Peki Azerbaycan neden İsrail'den yana tavır aldı?

MEDYANIN KİMDEN YANA OLDUĞU BELLİ

Gazze'deki son gelişmelerle ilgili Azerbaycan medyasının tavrı, Bakü hükümetinin Tel Aviv ile ne kadar dostane ilişki kurduğunu gözler önüne seriyor. Azerbaycan medyasının Gazze'ye yönelik haberlerine baktığımızda İsrail'in saldırgan taraf değilmiş gibi gösterilmesi dikkat çekiyor. Çatışmanın ilk gününde İsrail'e yönelik saldırılar sonrası Hamas yöneticilerinin şükür namazı kılmasına Azerbaycanlı bir spikerin "Televizyondan izleyerek şükranla secdeye gidiyorlar. Bu din ise insan değiller" sözleriyle tepki göstermesi de bunun göstergesiydi.

BAĞIMSIZLIĞINI İLK TANIYAN ÜLKELERDEN BİRİ OLDU

Bakü ile Tel Aviv arasındaki ilişkiler uzun bir geçmişe sahiptir. Azerbaycan'ın Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını ilan etmesinden önce de taraflar arasında derin bir bağ vardı. Azerbaycan 1991 yılında bağımsızlığını ilan ettiğinde onu ilk tanıyan ülke Türkiye olurken ikinci tanıyan ülke ise İsrail'di. İsrail 1993 yılında Bakü'de büyükelçiliğini açtı.

PEKİ BAKÜ'NÜN TEL AVİV'DEN ÇIKARI NE?

Bakü-Tel Aviv ilişkileri hakkındaki en doğru yorum belki de Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in "İlişkilerimiz buzdağına benzer, göründüğünden çok daha derindir" şeklindeki sözleridir. Azerbaycan'ın eski Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını kazanmasının ardından Bakü ile Tel Aviv arasındaki siyasi ilişkiler daha yavaş adımlarla başladı. Taraflar arasında ilk resmi görüşme, 2007 yılında İsrail rejimi Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Asya gezisi kapsamında Bakü'de Azerbaycanlı yetkililerle buluşması ile gerçekleşti.