Aşık Veysel, Paris'te Tamer Karadağlı'nın Canlandırdığı Gösteriyle Anılacak

"2023 UNESCO Dünya Aşık Veysel Yılı" kutlamaları çerçevesinde, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen "Dostlar Beni Hatırlasın" etkinliği, 4 Aralık'ta Paris'te sahnelenecek. Bu etkinlikte, Aşık Veysel'in hayatı ve eserleri anlatılacak.

Yayınlanma:
Aşık Veysel, Paris'te Tamer Karadağlı'nın Canlandırdığı Gösteriyle Anılacak

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, "2023 UNESCO Dünya Aşık Veysel Yılı" kutlamaları kapsamında, daha önce Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen "Dostlar Beni Hatırlasın" etkinliği, 4 Aralık'ta Paris'te düzenlenecek. Etkinlikte, Güzel Sanatlar ile Devlet Tiyatroları genel müdürlükleri sanatçılarının katılımıyla tiyatral bir gösteri sunulacak. Genel sanat yönetmenliğini Ömer Faruk Belviranlı'nın üstlendiği bu özel etkinlikte, Aşık Veysel'i Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı canlandıracak.

Aşık Veysel'in Yaşamı ve Eserleri Sahneye Taşınıyor

Orkestra şefliğini Enver Merallı'nın, solistliğini ise Elif Buse Doğan, İsmail Altunsaray, Mahriban Akkuş ve Pelin Karakuş'un üstlendiği gösteride, Aşık Veysel'in sevilen eserleri sahnelenecek. Aşık Veysel'in "Uzun İnce Bir Yoldayım", "Güzelliğin On Par'etmez" ve "Kara Toprak" gibi unutulmaz türkülerinin yanı sıra, onun hayat hikayesi de anlatılacak. Gösteri, Aşık Veysel'in çocukluğu, ailesi, gözlerini kaybetmesi, müziğe olan tutkusu ve Milli Mücadele yılları gibi önemli dönemlerini içeriyor. Kültür ve Turizm Bakanlığının hazırladığı bu gösteri, finalde Aşık Veysel'in kendi sesinden "Ben Giderim Adım Kalır" türküsüyle sona erecek ve seyircilere unutulmaz bir deneyim sunacak.

Çocukluğunda oyalanması amacıyla babasının aldığı sazla tanışmasının yer aldığı gösteride, Aşık Veysel'in yaşadığı mutsuzluk ve askere gidememesinin üzüntüsüyle Milli Mücadele yılları da anlatılıyor.

Yunus Emre, Karacaoğlan ve Pir Sultan gibi büyük halk aşıkları ve ozanlara hayranlığıyla onları tanımasının sahnelendiği gösteri, Aşık Veysel'in Ahmet Kutsi Tecer ile karşılaşıp, "Halk Ozanı Belgesi" alması, Atatürk ve Cumhuriyet'e yazdığı övgü şiiri ve sonrasında Ata'yı görmek için Ankara'ya 3 ayda yürümesiyle devam ediyor ve "Kara Toprak" türküsüyle son buluyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığının 24 kişilik sanatçı kadrosuyla hazırladığı gösteri, finalde Aşık Veysel'in kendi sesinden "Ben Giderim Adım Kalır" türküsüyle seyircilere veda ediyor.