AB Komisyonu: Türkiye ile ilişkileri güçlendirmek için vize kolaylığı şart

AB Komisyonu, AB ve Türkiye arasındaki siyasi, ekonomik ve ticari ilişkilere dair yeni bir rapor yayınladı. Raporda, ilişkileri geliştirme, Gümrük Birliği görüşmelerini sürdürme ve bazı Türk vatandaşlarına vize kolaylığı sağlanması tavsiye edildi.

Yayınlanma:
AB Komisyonu: Türkiye ile ilişkileri güçlendirmek için vize kolaylığı şart

AB Komisyonu, "AB ve Türkiye'nin siyasi, ekonomik ve ticari ilişkilerinin durumuna dair ortak bildiri" başlıklı yeni bir rapor paylaştı. 2021 yılından bu yana ikili ilişkilerin yeniden yapılandırılmasına odaklanan bu raporda, AB'nin Türkiye ile işbirlikçi ve karşılıklı yarara dayalı ilişkiler geliştirme konusundaki stratejik çıkarı vurgulandı.

Vize Kolaylığı Tavsiyesi

Raporda, AB üye devletlerine Türk vatandaşlarına vize kolaylığı sağlama konusunda tavsiyelerde bulunuldu. Özellikle iş adamları, öğrenciler ve AB'de aile üyeleri bulunan Türk vatandaşlarının vize başvurularının kolaylaştırılması gerektiği belirtildi. Ayrıca, uzun süreli ve çok girişli vizelerin verilmesine imkan sağlayacak vize kanunundaki esnekliklerin tam olarak kullanılması önerildi.

Gümrük Birliği Görüşmeleri

AB ve Türkiye arasındaki Gümrük Birliği görüşmelerinin sürdürülmesi gerektiği de raporda yer aldı. Bu görüşmelerin, ticaret ve yatırım alanlarında daha fazla adım atılmasına yardımcı olacağı ifade edildi.

Raporda ayrıca, Türkiye ile temel görüş ayrılıklarını gidermeye yönelik süregelen çabaların devam etmesinin önemi de vurgulandı.