2024 Yerel Seçimleri İçin YSK'nın Belirlediği Yasaklar

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 31 Mart 2024'te yapılacak Yerel seçimler için oy verme günü uygulanacak yasakları belirledi. Resmi Gazete'de yayımlanan kararlara göre, alkollü içki satışı, silah taşıma ve umumi eğlence yerlerinin faaliyetleri gibi konularda yasaklar getirildi.

Yayınlanma:
2024 Yerel Seçimleri İçin YSK'nın Belirlediği Yasaklar

31 Mart 2024'te yapılacak Yerel seçimler için Yüksek Seçim Kurulu (YSK), seçim günü uygulanacak çeşitli yasakları duyurdu. Resmi Gazete'de yayımlanan bu kararlara göre, seçim günü saat 06.00'dan 23.59'a kadar bir dizi yasak uygulanacak.

Seçim Günü Uygulanacak Yasaklar

Bu yasaklar arasında, alkollü içki satışının ve içkili yerlerde içki tüketiminin yasaklanması bulunuyor. Ayrıca, her türlü silahın (ateşli silahlar, patlayıcı maddeler, kesici veya delici aletler dahil) köy, kasaba ve şehirlerde taşınması da yasaklandı. Oy verme süresince kahvehane, kıraathane, kafe ve internet kafeler gibi umumi eğlence yerleri kapalı kalacak. Lokantalarda ise yalnızca yemek servisi yapılabilecek.

Seçim yasaklarına uygun olarak oy verme işlemi bitiminden sonra saat 18.00'den itibaren düğünler yapılabilecek. Medya kuruluşları ise saat 18.00'e kadar seçimler ve seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapamayacaklar. Saat 21.00'den sonra ise tüm yayınlar serbest olacak, ancak YSK'nin kararıyla bu sürenin öncesinde de serbest bırakılabilir.

Basın Kuruluşlarının Uyması Gereken Kurallar

YSK ayrıca, 1 Ocak 2024'ten seçimin bitimine kadar olan dönemde basın ve yayın kuruluşlarının uyması gereken yayın ilkelerini belirledi. Bu kararda, radyo ve televizyon kuruluşları ile yazılı ve görsel basının tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerine uymaları, tek yönlü veya taraf tutan yayınlar yapmamaları ve siyasi partiler ile bağımsız adaylar arasında fırsat eşitliğini sağlamaları gerektiği vurgulandı. Bu kurallar, seçim sürecinin adil ve demokratik bir ortamda gerçekleşmesini sağlamak amacıyla getirildi.