2023'te Öldürülen Gazetecilerin Sayısı Açıklandı

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ), 2023 yılında öldürülen gazetecilerin sayısını açıkladı. Raporda, görev başında öldürülen gazetecilerin sayısının yüksekliği ve Gazze Şeridi'nde yaşanan çatışmaların gazeteciler için en ölümcül dönem olduğu vurgulandı.

Yayınlanma:
2023'te Öldürülen Gazetecilerin Sayısı Açıklandı

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ), 2023 yılı içerisinde görev başında hayatını kaybeden gazetecilerin sayısına ilişkin bir rapor yayınladı. Raporda, bu yıl içerisinde 94 gazeteci ve medya çalışanının öldürüldüğü ve bunların 9'unun kadın olduğu belirtildi. Ayrıca, en az 393 gazetecinin gözaltına alındığı ya da tutuklandığı ifade edildi.

Gazze ve İsrail'deki Çatışmalarda Ölen Gazeteciler

Raporun dikkat çeken kısımlarından biri, Gazze Şeridi ve İsrail'deki çatışmalarda 68 gazetecinin öldürüldüğü bilgisi oldu. Bu, toplam öldürülen gazeteci sayısının yüzde 72'sini oluşturuyor. Gazze'de 7 Ekim'den itibaren günde birden fazla gazetecinin öldüğü ve bu çatışmanın, IFJ'nin kayıtlara başladığı 1990 yılından bu yana gazeteciler için en ölümcül çatışma olduğu vurgulandı.

Dünya Genelindeki Diğer Ölümler ve Amerika Kıtası

Raporda, Ukrayna'da 3 gazetecinin öldürüldüğü ve savaşın başlamasından bu yana bu ülkenin gazeteciler için tehlikeli olmaya devam ettiği belirtildi. Suriye, Afganistan, Filipinler, Hindistan, Çin ve Bangladeş'te de gazeteci ölümleri kaydedildi. Kuzey ve Güney Amerika'da ise 2023 yılında 7 gazetecinin öldürüldüğü, bunların çoğunun silahlı gruplar ya da yolsuzluk davalarını takip ederken hayatını kaybettiği ifade edildi. Afrika'da ise Kamerun, Sudan ve Lesotho'da gazeteci ölümleri gerçekleşti.

IFJ, bu raporla birlikte gazetecilerin korunması ve sorumluların yargılanması için uluslararası topluma eyleme geçme çağrısında bulundu. Gazetecilik mesleğinin risklerinin arttığı ve gazetecilerin korunmasının önemini vurgulayan bu rapor, uluslararası toplumun dikkatini çekmeyi amaçlıyor.