Almanya, Suudi Arabistan'a Silah Satışına Onay Verdi

Almanya'da federal hükümet, beş yılın ardından ilk kez Suudi Arabistan'a silah satışına onay verdi. Federal Güvenlik Konseyi'nin geçen aralık ayında 150 adet IRIS-T havadan havaya taktik saldırı füzesinin Riyad'a satışına izin verdiği bildirildi. Bu adım, 2018'de durdurulan silah ve savunma sanayii ürünleri ihracatının Suudi Arabistan'a geri dönüşünü işaret ediyor.

Yayınlanma:
Almanya, Suudi Arabistan'a Silah Satışına Onay Verdi

Almanya'da federal hükümet, beş yılın ardından ilk kez Suudi Arabistan'a silah satışına onay verdi. Federal Güvenlik Konseyi'nin geçen aralık ayında, 150 adet IRIS-T havadan havaya taktik saldırı füzesinin Suudi Arabistan'a satışına onay verdiği açıklandı. Almanya Ekonomi Bakanlığı'nın bilgilendirme notuna dayanarak Spiegel dergisinin haber yaptığı satış izni, 2018'de durdurulan Riyad'a silah ve savunma sanayii ürünleri ihracatının ilk adımı oldu.

Berlin, 2018'de Suudi Arabistan'a silah satışını durdurma kararını, ülkenin Yemen'deki iç savaşa müdahil olması ve gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi olayıyla gerekçelendirmişti. Ancak Federal Güvenlik Konseyi'nin yeni kararı, Almanya'nın Suudi Arabistan'a IRIS-T füzeleri satışına yeşil ışık yaktığını gösteriyor.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Eurofighter tipi savaş uçaklarının İngiltere merkezli BAE Systems ile ortak üretimi üzerine yapılan anlaşmanın Suudi Arabistan'a satışını engellemeyeceği sinyalini verdi. Suudi Arabistan Hava Kuvvetleri'nin envanterinde bulunan 72 adet Eurofighter, IRIS-T füzeleri ile donatılabilecek.

Federal Güvenlik Konseyi'nin aldığı kararlar arasında, İsrail'in denizaltı siparişi ve Pakistan'a mayın tarama gemileri ile Gürcistan'a tanksavar sistemleri satışının yanı sıra Suudi Arabistan'a yapılan silah satışı öne çıkıyor.

Türkiye, Almanya'dan 20 adet Eurofighter savaş uçağı almak istiyor ancak Almanya'nın satışa koymak istediği veto, henüz aşılamadı. İngiltere'nin satıştan yana olduğu ve müdahil olabileceği belirtiliyor.

Almanya'nın silah satış politikasındaki bu değişiklikler, uluslararası ilişkiler ve savunma endüstrisi açısından önemli bir gelişme olarak öne çıkıyor.