BBP Lideri Destici'den Asgari Ücret Açıklaması

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, 2024 yılı için asgari ücretin 16-17 bin TL olması beklentisini dile getirdi. Yüksek enflasyon oranları göz önünde bulundurularak, asgari ücretin yılda iki kez belirlenmesi gerektiğini vurguladı.

Yayınlanma:
BBP Lideri Destici'den Asgari Ücret Açıklaması

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, 2024 yılında beklenen asgari ücretle ilgili tahminlerini paylaştı. TGRT Haber'e konuşan Destici, "Asgari ücretin 16-17 bin TL arasında olması gerektiğini, enflasyon oranları dikkate alındığında 17 bin TL'nin altında olmaması gerektiğini" ifade etti.

Asgari Ücret ve Enflasyon

Destici, yılda bir kere asgari ücret belirlenmesinin, yüksek enflasyon oranlarına bağlı olarak asgari ücretliyi mağdur edeceğini belirtti. Merkez Bankası'nın 2024 enflasyon tahmininin yüzde 38-40 olduğunu, yurtdışı derecelendirme kuruluşlarının ise yüzde 50-53 tahmininde bulunduğunu aktardı. Destici, "Yılın yarısında asgari ücret erimiş olacak" diyerek, yılda bir kere belirlenen asgari ücretin enflasyon farkı hesaplanarak yapılmasını önerdi.

Asgari Ücretin Belirlenme Süreci

Asgari ücret, işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan 15 kişilik Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirleniyor. Komisyon, aralık ayında belirli tarihlerde toplanarak, en az 10 üyenin katılımıyla ve oy çokluğuyla karar veriyor. 2023 yılında asgari ücret, brüt olarak 13 bin 414 lira 50 kuruş, net olarak ise 11 bin 402 lira 32 kuruş olarak uygulanıyor. İşverene toplam maliyeti ise 15 bin 762 lira 4 kuruş olarak belirlenmiş durumda. Destici'nin açıklamaları, asgari ücretin gelecekteki seyrine ilişkin önemli bir tartışma başlattı.