Dünya Sağlık Örgütü uyardı! Hızla yayılan yeni salgın tüm dünyayı tehdit ediyor

Dünya Sağlık Örgütü uyardı! Hızla yayılan yeni salgın tüm dünyayı tehdit ediyor

Koronavirüsten sonra maymun çiçeği virüsü salgını tüm dünyayı adeta tehdit altına almış durumda. Gitgide yayılmaya devam eden ve insanları ölüme kadar sürükleyen bu hastalık tehlike saçıyor! Peki ya maymun çiçeği virüsü belirtileri neler? Hastalıktan korunmak için neler yapmak gerekir? Salgının tüm merak edilen ayrıntılarını sizler için bir araya getirdik.

Dünya Sağlık Örgütü'nün sürekli olarak yeni uyarılar getirdiği maymun çiçeği virüsü hızlı bir şekilde yayılıyor. Salgının belirtileri resmen açıklandı. Herkesin dikkat etmesi gereken o faktörler belli oldu. İşte ayrıntılar...

Tüm Avrupa'yı neredeyse etkisi altına alan maymun çiçeği virüsü Dünya Sağlık Örgütü'nü (DSÖ) harekete geçirdi. 75 ülkeden fazla vaka sayısı görülen maymun çiçeği virüsü hızla yayılıyor. Virüsün belirtileri ise daha çok cilt üzerinde görülürken, diğer bazı hastalıklardan ayırt edilmesi çok zor. Peki maymun çiçeği virüsünün belirtileri neler? Maymun çiçeği olduğumuzu nasıl anlarız? Maymun çiçeğinin ciltteki belirtileri ne? Eğer sizde de bu belirtiler varsa hemen doktorunuza başvurun. İşte maymun çiçeğinin belirtileri ve etkileri...

BUNLARA DİKKAT EDİN!

Maymun çiçeği virüsüyle ilgili yapılan çalışmalar son sürat devam ederken konuyla ilgili açıklamada bulunan Cilt ve Saç Uzmanı Sam Cinkir, şu ifadeleri kullanıyor:

“Maymun çiçeği, diğer yaygın hastalıklarla kolaylıkla karıştırılabilecek birçok semptom taşır, bu nedenle nelere dikkat edilmesi gerektiğinin farkında olmak önemlidir”

salgin-3.jpg

YUMUŞAK VE KABARCIK HALİNDE GÖRÜNÜRLER

Ciltte oluşan bazı etkileri değerlendiren Sam, “Sivilceye yatkın değilseniz, o zaman yüzünüzdeki bazı ani lekeler maymun çiçeğine maruz kalmış olduğunuzdan korkmanıza neden olabilir” dedi.

Bir başka uzman Dr Rabi, ” Maymun çiçeği kabarcıkları yumuşak, irinle dolu bir kabarcık gibi görünüyorlar, ancak dokunuş için çok daha sağlamlar” diyerek uyarılarda bulundu.

BAĞIMSIZ OLARAK DAĞILIYORLAR

Oluşan sivilcelerin zamanla döküldüğünü ve suçiçeği gibi göründüğünü ifade eden DR. Rabi, “Çoğu maymun çiçeği vakası, lezyonların kümeler halinde gruplandırılmasının yanı sıra bağımsız olarak dağılmış lezyonları gösterir” ifadesini kullandı.

ÇIKTIĞI BÖLGELERE ÇOK DİKKAT EDİN

Ağız ve genital bölgeler de dahil olmaz üzere vücudun herhangi bir yerinde Maymun çiçeğinin görünebileceğini söyleyen Sam, “Maymun çiçeği döküntüsünün genital bölgede ve anüs çevresinde de yaygın olarak görülmesi, cinsel yolla bulaşan hastalıklarla kolayca karıştırılabileceği anlamına gelir. Maymun çiçeği döküntüsü, genital herpes, su çiçeği ve zona gibi yaygın döküntülere görünüşte benzer görünebilir , ancak çoğu maymun çiçeği vakası cinsel organlar, yüz, kollar, eller ve perianal bölgede başlar.” uyarısında bulundu.

salgin-2.jpg

MAYMUN ÇİÇEĞİ BELİRTİLERİ NELER?

Hastalık, klinik olarak, ateş, halsizlik, yaygın kas ağrısı, deri döküntüleri ve büyümüş lenf bezleri ile kendini gösteriyor. 1980 yılında, aşı ile dünya çapında ortadan kaldırılan çiçek hastalığı virüsüyle aynı aileden gelen bir DNA virüsüdür. Maymun çiçeği ile suçiçeği virüsünün döküntüleri birbirine benzer ancak vücuttaki yerleşimleri, hastalığın seyri birbirinden farklıdır. Çiçek virüsü aşı sayesinde yıllardır görülmüyor. Maymun çiçeği virüsünde lenf bezlerinin şişmesi bu hastalığı diğerlerinden ayırıyor. Kuluçka dönemi, yani bulaştıktan sonra belirtilerin görülmeye başlama süresi 7-14 gündür. Döküntü ise ateşin başlamasından 1-3 gün sonra başlıyor. Döküntüler gövdeden çok yüzde, kollarda ve bacaklarda görülür. Lezyonlar, düz bir kızarıklık şeklinde başlayıp (makül), deriden kabarık hale gelir (papül); ardından içleri berrak sıvı ile dolarak “vezikül” görünümü alırlar. Veziküllerin içindeki berrak sıvı sarımsı renkte bir sıvıya döner ve “püstüller” oluşur. Püstüller, kabuk bağlar ve kabukların düşmesiyle lezyonlar ortadan kalkar. Bu süreç, genellikle 2-4 hafta sürer ve kendiliğinden iyileşir.

Maymun çiçeği virüsünün bedenin farklı bölgelerinde oluşan bazı semptomları bulunmaktadır. İlk tespit edilen semptomlar arasında yüksek ateş, baş ağrısı, sırt ağrısı, kas ağrısı ve şişlik öne çıkıyor.

VİRÜS NASIL BULAŞIYOR?

Maymun çiçeği virüsü, insandan insana yakın temas, enfekte hayvanla temas veya ısırık, anneden bebeğe plasenta yoluyla, cinsel temas, çiğ ve az pişmiş enfekte hayvanların etlerinin tüketilmesiyle bulaşabiliyor.

Maymun çiçeğinin kuluçka süresi riskli temastan semptomların başlangıcına kadar genellikle 6 ila 14 gün. Ancak bu süre 5 ila 21 gün süre arasında da değişebiliyor.