Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Hazine ve Maliye Bakanlığı Konferans Salonu’nda “37. Vergi Haftası” kapsamında düzenlenen etkinliğe katıldı.
Türkiye’nin bulunduğu bölgenin ve mevcut koşulların zorluklarına dikkat çeken Şimşek, kamu maliyesinin dengeli ve sürdürülebilir şekilde yürütülmesinin önemine vurgu yaptı. Harcamaların ağırlıklı olarak vergi gelirleriyle karşılanmasının değerli olduğunu belirtti.
Geçtiğimiz yıl güçlü bir performans sergilediklerini ifade eden Şimşek, “Bütçe açığını, deprem harcamalarına ve daha önce yürürlüğe giren erken emeklilik uygulamasına rağmen, milli gelire oranla yüzde 3’ün altına çekmeyi başardık. Bu oran, ülkemiz ve mali sürdürülebilirlik açısından kritik bir eşiktir” dedi.
Geçen yıl olağanüstü bir çaba gösterildiğini ve bu yaklaşımın devamının kendileri için önemli olduğunu söyleyen Şimşek, gelir politikalarında adalet ve etkinliğe öncelik verdiklerini kaydetti. Şimşek, toplumda yaygın kanının aksine, program dönemi boyunca vergi harcamalarını azalttıklarını ve etkin olmayan uygulamaları yeniden değerlendirdiklerini belirtti. Dolaylı vergilerin toplam vergilerdeki payını ise uzun süredir yüksek seviyelerde seyrettikten sonra yüzde 66’dan yüzde 62’ye indirdiklerini açıkladı.
Vergi düzenlemeleriyle ilgili de bilgi veren Şimşek, 2023’te vergi harcamalarının milli gelir içindeki payının yüzde 6,5 iken geçen yıl bu oranın yüzde 5,1’e düştüğünü söyledi. Orta Vadeli Program sonunda bu oranı yüzde 4,1’e veya daha aşağıya çekmeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi.

















