Erkekler Hamile Kalabilecek Mi? Erkeklik Kromozomu Yok Oluyor

Y kromozomunun dejenere olma süreci ve geleceği hakkında yapılan araştırmalar, bilim insanlarının çeşitli öngörülerde bulunmasına neden oluyor. Y kromozomunun koruyucu mekanizmaları ve potansiyel müdahaleler, gelecekteki doğurganlık ve cinsiyet belirleme süreçlerinde önemli değişikliklere yol açabilir.

Bir embriyonun cinsiyetini belirleyen anahtar gen olan SRY'yi taşısa da, Y kromozomu diğer kromozomlara kıyasla çok az gen içerir. Bilim insanları, Y kromozomunun dejenere olma sürecinin devam etmesi halinde sadece 4,6 milyon yıl içinde tamamen yok olabileceğini tahmin ediyorlar.

Y Kromozomunun Koruyucu Mekanizmaları

Son araştırmalar, Y kromozomunun gen amplifikasyonuna izin veren yapısal değişikliklere eğilimli olduğunu ve "palindrom" adı verilen özel yapılar geliştirdiğini gösteriyor. Ancak bilim camiasında Y kromozomunun geleceği hakkında iki ayrı görüş bulunuyor: koruyucu mekanizmalar sayesinde devam edecek ya da nihayetinde yok olacak.

Genetik Mühendisliği ve Y Kromozomu

Tartışma içerisinde, genetik mühendisliğiyle Y kromozomunun işlevinin değiştirilerek kadın çiftlerin ya da kısır erkeklerin yardımlı üreme teknikleriyle gebe kalmasının mümkün olabileceği düşünülüyor. Ancak, bu tür müdahalelerin yaygınlaşması için daha fazla araştırma ve gelişme gerekeceği belirtiliyor.

Yaşam Haberleri