Prof. Dr. Ali ARAYICI / Paris
Fransa’da belediye seçimlerinin ilk turu 15, ikinci turu ise 22 Mart’ta gerçekleşecek. Paris Anakent Belediye Başkanlığı için adaylar belli oldu. 25 yıldır Sosyalist Parti’nin (PS) yönetiminde olan Paris’te, mevcut başkan Anne Hidalgo’nun yeniden aday olmamasıyla birlikte altı aday öne çıkıyor.
Bertrand Delanoë (2001-2014) ve Anne Hidalgo’nun (2014-2026) aralıksız yönettiği Paris’te, bu seçimde sağın kazanma ihtimali artmış durumda. Kamuoyu araştırmalarına göre en az %5 oy potansiyeline sahip altı aday, Hidalgo’nun koltuğu için yarışıyor.
Solda Grégoire ve Chikirou
Sosyalist Parti’den (PS) 48 yaşındaki Emmanuel Grégoire, mevcut yönetimin devamını temsil ettiğini ve Hidalgo’nun ardılı olarak öne çıktığını belirtiyor. Grégoire, PS, Komünist Parti (PCF), Yeşiller (EELV), Halk Meydanı (PP) ve Sonrası (A) partilerinin oluşturduğu sol koalisyon tarafından destekleniyor. Siyasi deneyimini, Bertrand Delanoë ve eski başbakan Jean-Marc Ayrault’un danışmanlık görevlerinde kazanan Grégoire, 2014’te belediye meclisine seçildi, ardından Hidalgo’nun yardımcısı ve baş yardımcısı oldu. 2024’te 7. Paris seçim bölgesinden milletvekili seçildi.
Sophia Chikirou ise Boyun Eğmeyen Fransa’nın (LFI) adayı. 46 yaşındaki Chikirou, Jean-Luc Mélenchon’a yakınlığıyla biliniyor. PS’den ayrıldıktan sonra Modern Sol ve Sol Parti’de görev aldı; 2016’dan bu yana LFI üyesi. 2021’den beri bölgesel meclis üyesi, 2022’den bu yana ise milletvekili olarak siyaset yapıyor.
Solda İkili Ayrışma
Paris’te solun ikiye bölünmesi, oyların dağılmasına neden olabilir. Grégoire ve Chikirou’nun farklı sol partilerden aday olması, sağın şansını artırıyor.
Merkez Sağda Dati ve Bournazel
Cumhuriyetçiler Partisi’nden (LR) 60 yaşındaki Rachida Dati, kendini ana muhalefet lideri olarak konumlandırıyor ve Paris’i kazanmayı hedefliyor. Ona karşı merkez sağdan Ufuklar Partisi’nin (H) 48 yaşındaki adayı Pierre-Yves Bournazel yarışıyor. Dati, LR, Demokratlar ve Bağımsızlar Birliği (UDI) ve Demokratik Hareket (MoDem) tarafından destekleniyor. Ocak 2024’ten bu yana Kültür Bakanı olan Dati, daha önce Adalet Bakanlığı ve Avrupa Parlamentosu üyeliği yaptı. 2008’den beri Paris Şehir Konseyi üyesi ve 7. Paris Belediye Başkanı olarak görev alıyor.
Pierre-Yves Bournazel ise Cumhurbaşkanı Macron’un Rönesans (R) ve eski Başbakan Édouard Philippe’in Ufuklar (H) partileri tarafından destekleniyor. 2008’den bu yana Paris Belediye Meclisi üyesi, 2017-2022 yıllarında ise milletvekiliydi. Şu anda 17. Paris’in Belediye Başkanı olan Bournazel’in adaylığı, eski başbakan Gabriel Attal tarafından da destekleniyor.
Aşırı Sağda Knafo ve Mariani
Aşırı sağda, Eric Zemmour’un Yeniden Fethet Partisi’nden (R) 32 yaşındaki Sarah Knafo ve Ulusal Birlik Partisi’nden (RN) 67 yaşındaki Thierry Mariani aday. Knafo, 1993 doğumlu ve siyasi kariyerine UMP’de başladı. 2024’ten bu yana Avrupa Parlamentosu üyesi olan Knafo, seçim kampanyasını aktif şekilde sürdürüyor. Mariani ise uzun yıllar merkez sağda siyaset yaptıktan sonra 2019’da RN’ye katıldı. Eski ulaştırma bakanı ve milletvekili olan Mariani, 2019’dan bu yana Avrupa Parlamentosu üyesi. Her iki adayın da kazanma şansı düşük olarak değerlendiriliyor.

















