Aralarında sendikalar, barolar ve meslek örgütlerinin de bulunduğu 160 kurum, geçtiğimiz dönemde 11. Yargı Paketi’nden geri çekilen ve şimdi ayrı bir yasa tasarısı olarak Meclis’e geleceği öne sürülen düzenlemeye karşı ortak bir açıklama yaptı. Açıklamada, LGBTİ+’ları ve hak savunucularını hedef alan hiçbir yasa teklifinin sunulmaması ve kabul edilmemesi gerektiği belirtildi.
Ortak açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“10. ve 11. Yargı Paketleri’ne eklenmek istenen ve LGBTİ+’ları düşmanlaştıran düzenlemeler, toplumsal dayanışma sayesinde geri çekilmişti. Şimdi ise LGBTİ+’lara ve LGBTİ+ hak savunucularına hapis cezası getiren, cinsiyet uyum süreçlerini daha da zorlaştıran bir yasa tasarısının yeniden gündemde olduğu konuşuluyor.
‘Eşitlik İçin Yan Yana’ diyen sivil toplum örgütleri olarak çağrımızı tekrarlıyoruz: LGBTİ+’ları ve hak savunucularını suçlu ilan eden hiçbir yasa teklifi sunulmamalı ve kabul edilmemelidir.
Bu tür girişimler, yıllardır devam eden insan hakları ihlallerinin bir uzantısıdır. 17 Mayıs Derneği ve Genç LGBTİ+ Derneği yöneticilerine açılan davalar, dernek kapatma kararları, ifade özgürlüğünün ‘müstehcenlik’ gerekçesiyle kısıtlanması, sosyal medyada hedef gösterilerek yapılan tutuklamalar ve cinsiyet uyum süreçlerinin engellenmesi, bu baskı politikalarının son örnekleridir.
İmzacı sivil toplum ve insan hakları örgütleri olarak, herkesin insan onuruna yakışır, özgür ve güvenli bir yaşam hakkı olduğunu savunuyor; bu ve benzeri yasa tekliflerine kararlılıkla karşı durduğumuzu bildiriyoruz. LGBTİ+ haklarını savunmaya devam edeceğiz; yan yanayız, birlikte güçlüyüz!”
Ortak açıklamanın altında 160 kurumun imzası bulunuyor.
Ne olmuştu?
Daha önce tepkiler üzerine 11. Yargı Paketi’nden çıkarılan düzenlemenin yeniden gündeme getirildiği, Medeni Kanun ve Türk Ceza Kanunu’nda değişiklik yapılmasının planlandığı iddia edilmişti. Türkiye gazetesinin haberine göre, Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan taslakta cinsiyet uyum ameliyatlarının sıkılaştırılması, ameliyatlar için mahkeme izni şartı getirilmesi, ‘kanuna aykırı cinsiyet değişikliği’ operasyonunu yapanlara 7 yıla kadar hapis ve adli para cezası verilmesi öngörülüyor.
Ayrıca, taslağa göre doğuştan gelen biyolojik cinsiyete ve genel ahlaka aykırı davranışlarda bulunan veya bunu teşvik eden, öven ya da özendirenlere 1 ila 3 yıl, aynı cinsiyetteki kişilerin nişan ya da evlilik töreni yapmaları halinde ise 1 yıl 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezası verilmesi planlanıyor.
AK Parti grup toplantısı öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Adalet Bakanı Akın Gürlek, “Sapkın akımlar, gençleri cinsiyetsizleştirmeye özendirilmesi, sosyal medyada buna dair kurulan siteler, bunlarla ilgili elbette çalışma yapıyoruz, şu an hazırlık aşamasında. Ancak planlarımız arasında var” ifadelerini kullanmıştı.

















