İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, ABD ile sürdürülen müzakerelerde ülkesinin, İran lideri Ayetullah Ali Hamaney’in direktiflerine uygun hareket ettiğini ve ‘ne savaş ne barış’ şeklinde tanımlanan sürecin sona erdirilmesi için çaba gösterdiklerini açıkladı.
IRNA’nın haberine göre, Mazenderan eyaletinde bir programa katılan Pezeşkiyan, ABD ile İsviçre’nin Cenevre kentinde yapılacak nükleer görüşmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Pezeşkiyan, “Bu süreç yarın Cenevre’de Dışişleri Bakanımızın katılımıyla devam edecek. Biz hükümet olarak, Devrim Rehberi’nin yol göstericiliğiyle müzakere sürecini, ülkemizi yıpratan ‘ne savaş ne barış’ durumundan çıkarmak için yönetmeye çalışıyoruz” dedi.
Pezeşkiyan, müzakerelerin ülke için umut verici olduğunu vurgulayarak, “Eğer görüşmeler istenen sonucu verirse, karşılaştığımız engelleri aşmak ve kalkınma yolunda daha hızlı mesafe almak mümkün olacak” ifadelerini kullandı. Ayrıca komşu ülkelerle ilişkilerin geliştiğini ve bu ilişkileri daha da güçlendirmekte kararlı olduklarını belirtti.
İran ile ABD Arasındaki Müzakere Süreci
Haziran 2025’te İsrail ve ABD’nin İran’a yönelik saldırıları nedeniyle kesintiye uğrayan İran-ABD nükleer görüşmeleri, başta Türkiye olmak üzere bölgedeki ülkelerin çabaları ve Umman’ın arabuluculuğuyla yeniden başlatılmıştı.
ABD’nin askeri tehditleri ve askeri yığınakları devam ederken taraflar, 6 Şubat’ta Umman’da dolaylı görüşmelere başlamış ve temasların sürdürülmesi konusunda anlaşmıştı. Bu görüşmeler 17 Şubat’ta Cenevre’de devam etmiş, ilerleme sağlandığı belirtilmiş ve 26 Şubat’ta Cenevre’de yeniden bir araya gelinmesi kararlaştırılmıştı.
İran, nükleer programını atom bombası üretimini engelleyecek kısıtlamalarla devam ettirmek karşılığında yaptırımların kaldırılmasını talep ediyor. ABD ise Tahran’ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerini tamamen durdurmasını ve yüksek düzeyde zenginleştirilmiş uranyum stokunun ülke dışına çıkarılmasını istiyor.
Görüşmelerde, zenginleştirme oranının sınırlandırılması, yüzde 60 oranında zenginleştirilmiş yaklaşık 440 kilogram uranyumun durumu, yaptırımların kaldırılmasının takvimi ve doğrulama mekanizmaları masaya yatırılıyor.

















