İstanbul'daki Durum ve Sağlık Kuruluşlarındaki Aksamalar
İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Dr. Hacer Ayşen Yavru'ya göre, salgın en çok İstanbul'da etkili oluyor. Yoğun bakım yataklarının doluluğu nedeniyle, alt yapısı yetersiz yoğun bakım servislerinin açıldığı ve entübe hastaların acil servislerde sedye üzerinde izlendiği ifade ediliyor. Dr. Yavru, sağlık otoritelerinin salgına dikkat çekmediğini ve basit önlemlerin bile yeterli olabileceğini belirtiyor.
Yavru, zaten kapasitesi üzerinde çalışan acil servislerde aksamaların yaşandığını söyleyerek şu ifadeleri kullandı:
"Yoğun bakım yataklarının en fazla bulunduğu il olan İstanbul’da boş yatak bulunamaması nedeniyle yetersiz alt yapıya sahip yoğun bakım servisleri açılıyor, fakat bunlar da yetersiz kalınca entübe hastalar servislerde, acil servis kırmızı alanlarında sedye üzerinde izleniyor.
Sahadaki hekim arkadaşlarımız ve hastalar bu can yakıcı tablo ile mücadele ederken, sağlık otoritelerinin hiçbir uyarı yapmadığını görüyoruz. Oysa ki sadece toplu taşımada maske kullanımı gibi basit bir önlem bile yeterli olabilir."
2024 yılını salgınla açarken ne tür virüslerin görüldüğü ile ilgili açıklamalarda bulunan TTB Pandemi Çalışma Grubu üyesi Acil Tıp Uzmanı Özgür Karcıoğlu'na göre, toplumda "İnfluenza (A ve B), RSV, COVID-19’un çeşitli varyantları ve rinovirüs gibi diğer eski üyelerle birlikte miks bir salgın yaşanıyor" diyerek şunları söyledi:
"Halkta ağırlıkla COVID-19 endişesi hüküm sürüyor ancak benzer ölüm oranlarına sahip olan İnfluenza virüsleri için böyle bir endişe yok. Halbuki grip aşılanması yüksek düzeyde olsa hem İnfluenza hastalığı ve buna bağlı hastane yatışları azalacak hem de diğer virüs enfeksiyonlarına karşı da bağışıklık yükselecektir."