Ölümcül hastalık taşıyan sivrisinekler Türkiye'de ortaya çıktı!
Uzmanlardan korkulan açıklama geldi! Yapılan açıklamaya göre Batı Nil Virüsü adı verilen ölümcül hastalığı taşıyan Kuleks isimli sivrisinekler, Türkiye'de de ortaya çıktı. Büyük tehlikeye sahip sivrisineklerin İstanbul'da görüldüğü paylaşıldı.
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Viroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kenan Midilli tarafından yapılan açıklamaya göre Batı Nil Virüsü'nü taşıyan Kuleks sivrisinekleri İstanbul'da görüldü. İşte detaylar...
Yaz aylarının çilesi sivrisineklerle ilgili korkutan bir uyarı daha geldi. Türkiye’de, İstanbul’da da daha önce görülen Kuleks türü sivrisineklerin taşıdığı Batı Nil virüsünün ölümcül olduğu biliniyor. Uzmanlar ise ölümcül olan bu virüse karşı uyarılarda bulunmaya devam ediyorlar.
Uzmanlar, Batı Nil Virüsüne ‘Kuleks’ türü sivrisineklerin taşıyıcılık yaptığını belirterek, bunların göçmen kuşlar, uçak ve gemilerle taşınabileceğini belirtti. Henüz aşısı ve test yöntemi olmayan Batı Nil Virüsü’nden korunmak için sivrisinek ısırıklarına karşı önlem alınması gerektiğini belirten uzmanlar, evlerde sinek kovucular kullanılması, uzun kollu giyinilmesi önerisinde bulundu.
BELİRTİ GÖSTERMEDEN ETKİLİYOR
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Viroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kenan Midilli, Batı Nil Virüsü’ne yakalanan kişilerin çoğunda belirti görülmediğini dile getirerek şunları söyledi:
“İstanbul’da daha önce görülmüş vakalar var. Ana taşıyıcısı bir sivrisinek türü olan Kuleks. Normalde virüs sivrisinekler ve kuşlar arasında görülüyor. İnsanların yüzde 80’inde belirti göstermiyor. Ancak yüzde 20 insanda yüksek ateş, kırıklık, halsizlik, kusma, baş ağrısı, vücutta döküntüler oluşuyor. 2-6 gün arasında değişen bir hastalık süresi var. Bu konuda yapılacak testler var. Antikor testi yapılabilir. Bulaşan kişilerin 150’de birinde ağır hastalıklar oluşuyor. Sinir sistemi tutulması oluşuyor. Sinir sistemi tutulumu daha çok çocuklarda ve 50 yaşın üzerinde görülüyor. Kronik alkol kullanımı, altta yatan başka hastalıklar, diyabet, hipertansiyon da riskli gruplar arasında. Covid-19’dan hatırlayacağımız risk faktörleri, çocuk kısmı hariç, geçerli. Açık alandaki aktivitelerde ısırması daha kolay oluyor.”
KORUNMAK İÇİN…
“Sivrisinek popülasyonunu azaltacak yöntemler var. Ama kişisel olarak sivrisineklere maruz kalmaktan kaçınmalıyız. Kapı ve pencerelerden girişlerini engelleyecek yöntemler kullanılmalı, sinek kovucuları kullanılmalı, uzun kollu giyinilmeli. Bu virüsün aşısı ve etkili bir antiviral ajan yok.”