Çin, ABD Yüksek Mahkemesi’nin, eski Başkan Donald Trump tarafından Uluslararası Acil Ekonomik Güçler Yasası (IEEPA) kapsamında uygulanan ek gümrük tarifelerinin yetki dışında olduğuna hükmetmesinin ardından Washington yönetimine tek taraflı tarifeleri kaldırma çağrısı yaptı.
Çin Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ülkenin her türlü tek taraflı tarife uygulamasına karşı olduğu ve ticaret savaşlarında kazanan olmayacağı vurgulandı. Ayrıca, korumacılığın çözüm getirmeyeceği bir kez daha ifade edildi.
Açıklamada, ABD’nin karşılıklı tarifeler, fentanil vergileri ve diğer tek taraflı önlemlerinin yalnızca uluslararası ticaret kurallarını değil, kendi iç yasalarını da ihlal ettiği belirtilerek, bu uygulamaların hiçbir tarafın çıkarına olmadığına dikkat çekildi.
Çin, ABD yönetimine ticaret ortaklarına uyguladığı tek taraflı tarife önlemlerini derhal iptal etme çağrısını yineledi.
Ayrıca, ABD’nin ek tarifeleri sürdürmek için ticaret soruşturmaları gibi başka yöntemler değerlendirdiği gözlemlendiği ve Çin’in gelişmeleri yakından takip ederek çıkarlarını koruyacağı belirtildi.
ABD Yüksek Mahkemesi’nin Tarife Kararı
ABD Yüksek Mahkemesi, 20 Şubat’ta eski Başkan Donald Trump’ın uygulamaya koyduğu ek tarifelerin dayandırıldığı Uluslararası Acil Ekonomik Güçler Yasası’nın (IEEPA) başkana bu konuda yetki vermediğine karar vermişti.
Bu karar sonrası, Trump aynı gün 1974 Ticaret Yasası’nın 122. bölümü kapsamında tüm ülkelere yüzde 10 oranında küresel gümrük vergisi getirilmesine yönelik kararı onayladı.
Trump, 21 Şubat’ta ise ABD’nin diğer ülkelerden ithal ettiği ürünlere uygulanan yüzde 10’luk küresel tarife oranının yüzde 15’e çıkarılacağını duyurdu.

















