Uzmanlar Uyarıyor! Evde Kalp Krizi Geçirenlerin Çoğu İlk Yardımdan Yoksun Kalıyor

İngiltere'de Warwick Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, hastane dışında meydana gelen kalp krizi vakalarında ilk yardımın önemini ve insanların bu konuda ne kadar donanımsız olduğunu ortaya koyuyor. Araştırma, daha fazla insanın hayat kurtaran teknikleri öğrenmesi gerektiğini vurguluyor.

Yayınlanma:
Uzmanlar Uyarıyor! Evde Kalp Krizi Geçirenlerin Çoğu İlk Yardımdan Yoksun Kalıyor

Kalp krizi vakalarında ilk müdahale, özellikle hastane dışında gerçekleştiğinde, hayati öneme sahiptir. Ancak, İngiltere'deki Warwick Üniversitesi Klinik Araştırmalar Birimi'nin yaptığı bir araştırma, pek çok insanın hastane dışı kalp krizlerinde yeterli ilk yardım bilgisine sahip olmadığını gösteriyor. Bu durum, acil durumlarda kişilerin yardım alma şanslarını ciddi şekilde azaltıyor.

Hastane Dışı Kalp Krizlerinde İlk Yardım Eğitimi Önemi

Araştırmacılar, daha fazla insanın hayat kurtarabilecek teknikleri öğrenmesi ve kalp yeniden çalıştırma işlemleri için kullanılan defibrilatör cihazları hakkında daha fazla bilinçlendirilmesi çağrısında bulundu. Ani kalp durması genellikle düzensiz kalp ritmi nedeniyle meydana gelir ve solunumun durması, bilinç kaybı gibi ciddi sonuçlar doğurabilir. Bu gibi durumlarda kardiyopulmoner resüsitasyon (CPR) veya defibrilatör kullanımı, hayat kurtarabilir.

2022 yılında İngiltere'nin tüm ambulans hizmetleri tarafından kaydedilen verilere göre, ambulans ekipleri 34.407 hastaya hastane dışında kalp krizi vakalarında müdahale etti. Bu vakaların üçte ikisi erkek hastalarda gerçekleşirken, vakaların yaklaşık %80'i evde, %13'ü ise halka açık yerlerde meydana geldi. Hastaların ortalama yaşı ise 65 olarak belirlendi.

Bu veriler, Hastane Dışı Kardiyak Arrest Sonuçları Kaydı tarafından toplandı ve Birleşik Krallık Resüsitasyon Konseyi (RCUK) ile İngiliz Kalp Vakfı (BHF) tarafından finanse edildi. Warwick Tıp Fakültesi'nden Dr. Christopher Smith, kalp durmasının en ciddi ve zaman açısından kritik tıbbi acil durum olduğunu ve hastaların sonuçlarını iyileştirmek için yapılacak çok şey olduğunu belirtti. Bu araştırma, hastane dışı kalp krizi vakalarında ilk yardımın önemini ve bu konuda toplumun daha fazla bilgilendirilmesi gerektiğini vurguluyor. İlk yardım eğitimi ve defibrilatör kullanımı konusundaki farkındalığın artırılması, bu tür acil durumlarda hayat kurtarabilir.