'Kızıl Goncalar' Dizisi Fransız Basınında Tartışıldı

Fransız Le Monde gazetesi, Türkiye'de yayınlanan ve tartışmalara konu olan "Kırmızı Goncalar" dizisine RTÜK tarafından verilen cezaları ve mekan yasaklarını "Türkiye'de 'Kırmızı Goncalar' savaşı" başlıklı bir yazıyla inceledi.

Yayınlanma:
'Kızıl Goncalar' Dizisi Fransız Basınında Tartışıldı

Türkiye'de son dönemin en çok konuşulan dizilerinden biri olan "Kızıl Goncalar", dünya basınında da yankı bulmaya başladı. Özgü Namal ve Özcan Deniz'in başrollerini paylaştığı, hayali bir tarikatın hikayesini anlatan dizi, bazı kesimlerin rahatsızlığı ve 31 bin şikayetin ardından tartışmaların odağında yer aldı. Bu tepkiler neticesinde, dizinin ekibi, parası ödenen ve izinleri alınan iki bakanlığa ait mekanlardan çıkarıldı. Ayrıca, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), FOX televizyonuna 9 milyon TL para ve 2 kez program durdurma cezası verdi.

cqbsvcuzkq9i5zee-z8cg.webp

Le Monde'un "Kırmızı Goncalar Savaşı" Analizi

Dizi, Fransız Le Monde gazetesine de konu oldu. "Türkiye’de ‘Kırmızı Goncalar’ savaşı" başlıklı yazıda şu satırlara yer verildi:

“İktidarın sarsılmaz destekçisi olan İslam cemaatlerine sert bir ışık tutan bu televizyon dizisi, muhafazakar çevrelerin öfkesini kışkırtıyor. Yeni televizyon dizisi Kızıl Goncalar iki haftadır Türk haberlerinin ön sayfalarında yer alıyor. Muhafazakar hükümet yanlısı medya, öfkeli haysiyet ile kırılgan uzlaşmazlık arasında tereddüt ediyor. Muhalefet ise başka bir çağdan kalma bir çeteyi kınayarak ifade özgürlüğü çağrısı yapıyor. İki bölümün RTÜK, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu tarafından yasaklanması nedeniyle yayıncı kuruluşa ve özel kanal FOX’a ağır para cezası kesildi, yapımın kiraladığı birçok bina film ekiplerine kapatıldı.”

Dizi, Türk haberlerinin ön sayfalarında yer alırken, muhafazakar hükümet yanlısı medyanın öfke ve tereddüt içinde olduğu, muhalefetin ise ifade özgürlüğü çağrısında bulunduğu vurgulanıyor. RTÜK'ün dizinin iki bölümüne yasak getirmesi ve FOX'a ağır para cezası kesmesi, ayrıca dizinin çekimleri için kiralanan binaların film ekiplerine kapatılması, uluslararası medya tarafından Türkiye'de ifade özgürlüğü ve medya üzerindeki baskıların bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.