CHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe: Emekli Aylıkları İçin Yasal Düzenleme Şart!

Geçen yıl SGK ve Bağ-Kur emeklileri için seyyanen zammıyla 7.500 TL'ye çıkarılan en düşük maaş, kök maaşlar 5.500 TL olarak kalmıştı. Eğer yeni bir yasal düzenleme yapılmazsa, yaklaşık 6 milyon emekli yüzde 37,5'lik enflasyon farkına rağmen 7.500 TL almaya devam edecek.

Yayınlanma:
CHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe: Emekli Aylıkları İçin Yasal Düzenleme Şart!

Geçtiğimiz yıl, SGK ve Bağ-Kur emeklileri için en düşük maaş seyyanen zam ile 7.500 TL'ye yükseltilmişti. Ancak emeklilerin kök maaşları halen 5.500 TL seviyesinde bulunuyor. Eğer hükümet tarafından yeni bir yasal düzenleme yapılmazsa, bu kapsamdaki yaklaşık 6 milyon emekli, yüzde 37,5'lik enflasyon farkına rağmen mevcut maaşlarını almaya devam edecek.

Emeklilerin Beklentileri ve CHP'nin Değerlendirmeleri

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe, ocak ayının ortasına gelinmesine rağmen emeklilerin maaş zammıyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadığını belirtti. Karatepe, hükümetin emekliler için herhangi bir adım atmadığını ifade ederek, eğer düzenleme yapılmazsa, 2023 yılının son altı ayında ortaya çıkan yüzde 37,6'lık enflasyon oranının Bağkur ve SSK emeklilerinin aylıklarına yansıtılacağını ve bunun yetersiz olacağını dile getirdi.

Karatepe ayrıca, yapılacak zammın kök aylığa yansıtılacağı için 7.500 TL'nin altında maaş alan emeklilerin aylığında belirgin bir fark oluşmayacağını söyledi. Emeklilerin aylıklarıyla ilgili yasal bir düzenleme yapılması gerektiğini belirten Karatepe, asgari ücrete endeksleme veya yüzde 90 gibi bir oranın tespit edilmesini önerdi. Karatepe, "Hayatın çok pahalı olduğu bu dönemde emeklilerin karşı karşıya kaldığı mağduriyet bir an önce ortadan kaldırılmalı" dedi. Bu durum, emekliler arasında oluşan maaş dengesizliğini ve artan yaşam maliyetlerine karşı duyulan endişeleri ortaya koyuyor.